Általános fogászati ellátás

Fogkő eltávolítása - ultrahangos eljárás + pasztás tisztítás

Mi maga a fogkő?
A fogkő a fogakon található lepedék elmeszesedésével jön létre, oly módon, hogy az ásványi, anyagok melyek a nyálban találhatók beépülnek a lepedékbe, mely így megszilárdul. A baktériumokat is igen nagy mennyiségben tartalmazó fogkő a fogfelszínekre rakódik, azokhoz erősen kötődik, ezért csak professzionális módszerek segítségével lehet eltávolítani.
Az íny feletti fogkövek szabad szemmel is láthatóak mely legnagyobb mennyiségben a nagy nyálmirigyek kivezető csöveinek nyílásaival szemben képződnek, vagyis az alsó frontfogak belső felszínein, illetve a felső őrlőfogak külső felszínein.
Az íny alatti fogkövek szabad szemmel nem láthatóak, mert az ínyszél alatti tasakokban a fogak gyökérfelszíne mentén találhatóak. Ezek a fogkövek tömörebbek, keményebbek és nagyon erősen tapadnak a fogfelszínekhez, csak speciális fogászati műszerekkel tapinthatóak ki.

Mit okoz a fogkő?
Kitűnő helyet biztosít azon baktériumok számára, melyek felelősek a fogágy-gyulladásáért, a fogínyvérzésért és végül a fogágy pusztulásáért, és az egyébként egészséges fogak kilazulásáért és elvesztéséért. Kevesen tudják, hogy a fogkő által okozott íny visszahúzódás egy megfordíthatatlan folyamat, és sajnos az ínyt a mai tudomány még nem képes visszanöveszteni. A fogkő okozta fogágy-betegség hazánkban népbetegség, ezért jelentős mértékben járul hozzá a fogatlanság kialakulásához; továbbá a esztétikailag is hátrányos, és hozzájárul a kellemetlen szájszag kialakulásához.

Hogyan szabadulhat meg fogköveitől?
A fogköveket otthon nem, csak a rendelőben az erre a célra kialakított professzionális nagyfrekvenciás készülékkel (ultrahangos depurátor) lehet eltávolítani. A kezelés fájdalommentes. A fogkőeltávolítást kiegészítjük intraorális pasztázással, a fogfelszíneket teljesen simává polírozásaérdekében. A pácienseinket szájhigiénés tanácsokkal látjuk el, és segítünk a professzionális szájápolás elsajátításában, mely gyakran speciális eszközöket és módszereket igényel.

Fognyak / nyálkahártya ecsetelése

Fognyaki kopások esetén a fogak érzékenységét az ecseteléssel csökkenteni, ill. elmulasztani tudjuk. A nyálkahártya elváltozásai esetén pedig konzervatív kezeléseként alkalmazható az ecsetelés.

Barázdazárás

Digitális röntgen

A fogak diagnosztizálásához néha elengedhetetlen a digitális röntgen felvétel készítése, mellyel könnyen láthatóvá válnak azok a problémák, amik szabad szemmel nem, vagy nehezen észrevehetőek.

Laza fogak sínezése

A sérült vagy meggyengült tartószerkezetű fogak mobilisak lehetnek, melyeket üvegszálas sínnel erősítünk meg.

Éjszakai harapásemelő sín

Fogászati kezeléseink során gyakran találkozunk lekopott, letöredezett fogakkal, melyekhez – pácienseinkkel folytatott beszélgetéseink során kiderül – reggelente krónikus kialvatlanság, fáradt ébredés, éjszakánként alvászavar, fülzúgás, nyakfájás, esetenként szájnyitási korlátozottság, kattogó állkapocsízület társul.
Ilyen esetben gyakran éjszakai fogszorításról, fogcsikorgatásról van szó. A mindennapi stressz újrafeldolgozása éjszaka, az elalvás fázisban történik, ami sok esetben a fogak görcsös összeszorításában nyilvánul meg, és az előzőekben már említett tüneteket okozhatja. Ezek a tünetek mérsékelhetőek egy harapásemelő sín segítségével, melyet fogorvosunk mintavételezése után a fogtechnikus készít el.

A feszült nap végén, elalvás előtt a fogakra helyezett sín:

 – kiemeli az állcsontokat a szorító helyzetből, így gátolja a fogak elakadását

 – megakadályozza a fogak további töredeződését, kopását

 – ebben a helyzetben nem állandósul a szorítás

 – a fej-nyak régió izmai elernyednek.

Foghúzás

Fogékszer felhelyezés

A fogékszer egy kis csiszolt üveg, drágakő vagy arany ékszer, melyet a fog felszínére lehet ragasztani egy speciális eljárással (nem igényli a fog fúrását, a zománc megsértését).
A fogékszer felhelyezése mindössze 10-15 percet vesz igénybe. A fogkövet, elszíneződéseket el kell távolítani a fogról, ezután a felpolírozott fogra egy speciális ragasztóval tesszük fel a kívánt ékszert. A ragasztó a rendelőben használt kék fényre azonnal megköt, így a felhelyezés után rögtön lehet enni. Az ékszert úgy ragasztjuk fel a fogra, hogy a zománc semmilyen körülmények között nem sérül, és azt bármikor el lehet távolítani, ha a páciens úgy kívánja.
Az ékszer tartóssága egyénenként változó. Ez függ az ékszer elhelyezkedésétől, a páciens táplálkozási szokásaitól, illetve az esetleges harapási rendellenességeitől, így az ékszer fent maradhat pár hónapig vagy akár több évig is. Az ékszer csak eredeti fogra ragaszható fel kék fényre kötő ragasztóval, fogpótlás esetén csak koronaragasztó segítségével rögzíthető.

Opalescence fogfehérítés

Rendelőmben az Amerikában is népszerű Opalescence rendelői fogfehérítő rendszert alkalmazom. Ez a módszer kicsit több mint 1 óra leforgása alatt biztosít pácienseimnek több árnyalattal fehérebb fogakat.
Az Opalescence és az ehhez hasonló erős oxidálószer tartalmú készítmények kizárólag orvosi felügyelet mellett, fogorvosi rendelőben alkalmazhatóak!

Az Opalescence fogfehérítő rendszer nagy koncentrációban tartalmaz hidrogén-peroxidot (H2O2). A nagy koncentrációjú oxidálószerek az ínnyel, nyelvvel, ajakkal, szájüregi nyálkahártyával érintkezve károsíthatják azokat, ezért a fehérítés minden esetben izolálásban történik, mely során egy speciális, fényre kötő anyag kerül az ínyre. Ezzel védhetők a lágy részek az esetleges károsító hatásoktól.
A fehérítés során a fog külső felszínére kerül a fehérítő anyag, mely hatása speciális megvilágítás alkalmazásával javítható, gyorsítható. Az eljárás fájdalommentes, rendkívül hatékony és látványos. A kezelés nem melegíti fel a fogakat, nincs káros hatása.
Az eredmény tartósságát nagyban befolyásolja az életmód, azaz fokozott szájhigiénével, a fogakat színező ételek, italok fogyasztásának elkerülésével vagy csökkentésével, valamint a dohányzás mellőzésével a megnyerő, fehér mosoly akár több évre is megőrizhető. A kezelést követő néhány napban kerülni kell a színező ételek, italok fogyasztását, valamint a dohányzást. Mindezek betartásával a fogszín az életmódtól függően 1-3 évig megtartható.

A rendelői fogfehérítés előnyei:

  • A kezelés a fogorvos folyamatos ellenőrzése mellett történik.
  • Összesen maximum két órát vesz igénybe.
  • Fájdalommentes
  • Hatékony, gyors
  • Nem károsítja fogait, az eljárás biztonságos
  • Több árnyalattal világosabb fogszínt eredményez
  • Nem kell otthon napokon keresztül magas koncentrációjú fehérítőt alkalmaznia
  • Nem jut a fehérítő anyagból a szervezetbe még kis mennyiség sem
  • Hatása hosszan tart


Opalescence Xtra Az általam alkalmazott Opalescence Xtra nevű nagyhatású fogfehérítő gél egy 35% hidrogén-peroxid tartalmú zselé. Természetes karotin tartalma következtében pirosas narancssárga színű. A karotin a megvilágítás során elősegíti a lámpa fényenergiájának hőenergiává alakulását, mely következtében a peroxid gyorsabban bomlik, így hatás felgyorsul. A fogfelszínre felvitt anyagot egy standard polimerizációs lámpával világítom meg, így érve el a legoptimálisabb eredményt. A zselé, más nagyhatású fehérítőkkel ellentétben, semleges pH értékű. A fog színe a fehérítést követő pár napban tovább tisztul és fehéredik.

Hogyan történik a fogfehérítés?
A kezelés személyes konzultációval kezdődik, melynek során meghatározzuk az elszíneződés okát, rögzítjük a kiindulási fogszínt, megbeszéljük a kezelés menetét, illetve a várható fogszínt.
A fogfehérítést minden esetben az előzőleg fogkőtől megszabadított, polírozott fogsoron alkalmazzuk. A fogkőszedést és fogfehérítés között legalább egy hét szünetet hagyunk.
Mivel a tömések és fogpótlások nem fehérednek ki a kezelés során, az ilyen fogászati beavatkozásokra a fehérítést követően kerül sor. Miután Ön kényelembe helyezte magát fogorvosi székben, kezdődhet az alig több mint egy órán át tartó fogfehérítés. Első lépés az egyes fogak megfelelő technikával történő izolálása, mely segítségével az otthoni fogfehérítéssel ellentétben lehetőség van a fogak egyenkénti fehérítésére is.
Az izolálást követően kerül fel a fogfelszínre a fehérítő gél, majd standard, kék UV fényt kibocsátó polimerizációs lámpával világítom a fogakat kb. 10-15 percig. A megvilágítás a hatékonyság növelése érdekében történik, ugyanis a lámpa energiájának hatására fokozódik a hidrogén-peroxid oxigénre történő lebomlása, ezáltal pedig a fehérítő hatás.
A megvilágítást követően a zselét el kell távolítani a fogfelszínről. A fogak lemosását és szárítását követően újra felviszünk egy adag fehérítőt és megismételjük az előző műveletet. Ha a második alkalom után sem érjük el a kívánt eredmény, kb. egy hét múlva egy harmadik alkalommal fejezzük be a kezelést. Gyakori jelenség a fogfehérítés utáni fogérzékenység, mely egy-két napon belül teljesen elmúlik.
Az eljárást követően néhány napig kerülni kell az elszínező hatású ételek és italok fogyasztását, valamint a dohányzást! A tömések, fogpótlások nem fehéríthetők ki, így amennyiben azok színe zavarja Önt, cseréjük javasolt. Megfelelő szájhigiéniával, valamint az előbb említett színező hatású ételek, italok fogyasztásának mérséklésével a fogszín 1-3 évig megtartható.

Dr. Marosi, hogy bátran merj mosolyogni!