Hogyan tartsuk fogainkat egészségesen?

Hogyan tartsuk fogainkat egészségesen?

Az ép fogsor magabiztossá tesz, az alapos rágáshoz pedig elengedhetetlen: érdemes rá odafigyelni. Fontos a jó fogkefe, a helyes fogmosási technika és a rendszeres fogászati ellenőrzés.

Olyan fogkefét vásároljon, melynek nyele nem csúszik. Ügyeljen arra is, hogy passzoljon a kézbe. Azért jók a kis fejű fogkefék, mert azokkal a fogsor sarkait és szegleteit is könnyebben elérheti. Lehetőleg közepesen erős sörtéjű kefét válasszon, a szabadon lévő fognyakat pedig lágy sörtéjűvel tisztítsa. Erős sörtéjű fogkefét csak makacs foglepedék eltávolítására használjon.

Műanyag sörtéjű fogkefét használjon: a természetes sörték ugyanis hamar szétállnak, nem tartósak, ezáltal a baktériumok is könnyebben megtelepedhetnek, illetve felsértheti a fogínyt. Ha nehezére esik vagy úgy érzi, nem tudja alaposan megmosni fogait, szerezzen be egy elektromos fogkefét, azzal könnyebb.

A fogkefét mindig fejjel felfelé tárolja, így az ki tud száradni, ezáltal nem telepednek meg rajta a baktériumok (vagy legalábbis kevesebb). Fontos: az Ön fogkeféjét ne használja más és Ön se használja másét, különben a fogszuvasodást okozó baktériumokat könnyen átadhatjuk, megkaphatjuk. Egy fogkefe „élettartama” - ideális igénybevétel mellett - körülbelül két hónap, ám ha a sörte hamarabb elhasználódik, szerezzen be egy újat.

Betegség (megfázás, herpesz) után, valamint ha vérzik az ínye, cserélje le fogkeféjét, a sörte szálai közt ugyanis megmaradhatnak a kórokozók, ezáltal kiújulhat a betegség. A fogkőtől minél hamarabb meg kell szabadulni (fogorvos végezze az eltávolítást!). Kétszer egy évben ellenőriztesse fogsorát fogorvossal. Évente kétszer érdemes alapos (fogorvos általi) fogsortisztításon átesni.

A különböző ékszerek, piercingek a nyelvben, a felső- vagy alsó ajkakon könnyen begyulladhatnak, fájdalmat, idegkárosodást okozhatnak, mely hosszútávon a fogsornak is árt.

Fogmosás közben ajánlott az úgynevezett vibrációs/rázótechnika alkalmazása. Körülbelül 45 fokos szöget zárjon be a fogkefe és a fogíny széle, így a sörték csúcsai a fogak közötti résbe is eljutnak.

Ha a fogkefét enyhén „rázva” mozgatja, akkor érezheti azt a fogíny és a fogak közötti résekben. A fogkefe sörtéinek csúcsai így nem görbülnek el. Távolítsa el az ottmaradt lepedéket a fogínytől a fogak végei felé haladva.

Fogmosás közben tartson be egy állandó sorrendet, melyet nem felejt el. Alkalmazhatja például a következő szisztémát: az alsó állkapocs belülről történő tisztítása balról jobbra haladva; a hátsó fogak hátsó oldalának tisztítása jobb oldalról balra haladva; az alsó fogsor külső oldalának tisztítása; a hátsó fogak hátsó oldalának tisztítása balról jobbra haladva, az alsó fogsor rágófogai felületeinek tisztítása.

Minden fog felületét meg kel tisztítani, az elülső- és hátsó oldalakat, valamint a rágófelületet és a fogak közötti réseket is. A hátsó fogakat különösen alaposan kell tisztítani, mivel itt halmozódik fel a legtöbb fogkő.

A keresztirányú súrolás vagy a túl erős nyomás hosszú távon rosszat tesz fogainak, mivel a vékony fogzománc lekophat és így az érzékeny fognyak maradhat a helyén. Szabadon maradt fognyak esetén ne használjon olyan fogkrémet, melyet „fogfehérítőként” ajánlanak.

Naponta egyszer tisztítsa fogait fogselyemmel: tekerjen középső ujjai köré körülbelül 50 cm fogselymet, majd feszítse ki azt mutató- és hüvelykujjai segítségével. Az alsó fogsor tisztításához feszítse ki a selymet középső- és mutatóujjaival, majd mozgassa azt fel és le a szomszédos fogak közötti résben óvatosan (fűrészelő mozdulatokkal). A legjobb, ha a fogínytől távolodó, felfelé irányuló mozdulatokkal végzi.

Ha fogai között nagyok a rések vagy a fogíny visszahúzódott, akkor a fogak közötti rések közül a fogkövet az erre szolgáló kefével tisztítsa ki. (A kefe több méretben kapható). A fogselyem és a kis kefe helyes használatát próbálja ki fogorvosával, mivel ha ezeket az eszközöket helytelenül használja, sérülhet a fog és a fogíny is.

Színező tabletta segítségével ellenőrizheti, hogy hatékony volt-e a fogmosás. Ezt a tablettát fogmosás után kell bevenni. Azok a helyek, melyek beszíneződnek (és nyelvével nem tudja azt eltávolítani) mutatja, hogy hol található még lepedék.

A szájöblítő oldat segítségével a fogmosást követően még hatékonyabbá válhat a fogak közötti rések tisztán tartása. Ez főleg akkor ajánlott, ha valaki fogszabályzót visel.

Szájsebészeti- vagy fogászati beavatkozásokat követően, illetve terhesség alatt javasolt a szájöblítés. A klórhexidint, cinkloridot, amin-és cinfluoridot tartalmazó anyagok védenek a baktériumok ellen.

A szájszag megszüntethető egy speciális nyelvtisztító vagy -súroló segítségével. Ezt helyezze nyelve hátsó végére, majd kis nyomást gyakorolva húzza előre azt. Gyakran az ott megülő baktériumok okozzák a szájszagot. Ezenkívül öblítse át száj- és garatüregét naponta egy héten keresztül (maximum) antibakteriális oldattal, olyannal, amelyben klórhexidin található. E kezelés időtartamát beszélje meg fogorvosával.

Az úgynevezett halimeter segítségével megtudhatja van-e szájszaga. A készülék képes megmérni az ön által kilélegzett levegőben lévő gáz mennyiségét. Az anaerob baktériumok anyagcseretermékei jelentik a szájszag tulajdonképpeni okát: ezek lebontják az ételmaradékokat, sejteket és a nyálösszetevőket, ami illékony kénvegyületek felszabadulásához vezet, melyet kellemetlen szagingerként élünk meg.

Forrás:http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogaszat/2052/fogas-kerdes-hogyan-mossuk